top of page
תמונת הסופר/תShachar Or

סימן שאתה צעיר - טיפול במים בגיל השלישי


להידרותרפיה במים לאנשים בגיל השלישי יש כמה מטרות: פיזיות, פסיכולוגיות, קוגניטיביות וחברתיות.




המטרות הפיזיות עשויות להיות שיקום, שימור או שיפור. שיפור, כשאדם מעוניין לראות שיפור של סיבולת או חיזוק שרירים, או יכולות שיווי משקל. שיקום בעקבות ירידה חדה בתפקוד של מפרק או שריר, כמו אחרי ניתוח לדוגמה, או מסיבות אחרות. שימור משמעו שימור של יכולות קיימות, להשתמש בשרירים ובראש על מנת לא לאבד יכולות תפקודיות. הפרדיגמה של הרפואה הסינית אומרת שאדם מגיע לרופא לא כשהוא חולה, אלא כשהוא בריא ומתוך מטרה לשמור על עצמו כך.


המים מהווה סביבה מאד טובה לטיפול במטרות הפיזיות, משום שהם מאפשרים פעילות פיזית ברמות עצימות משתנה, תוך ניצול התנגדות המים, בהתאם למה שדרוש ורצוי למטופל בעת הנוכחית. הפעילות במים היא פעילות גופנית תחת משקל מופחת, ולכן ללא מאמץ על המפרקים. אנשים מבוגרים מצליחים לעשות במים תנועות שלא אפשריות להם ביבשה, וכך לתרגל אותן "על רטוב", ולקחת את הידע איתם ליבשה. כמו כן, המים מספקים סביבה בטוחה מפני נפילות, ומאפשרים תרגילים לשיפור שיווי המשקל ללא חשש מנפילה. השהייה במים החמים אף מסייעת בהקלה על כאבי מפרקים, וכאבים בכלל.



המטרות הפסיכולוגיות יכולות להיות מגוונות. אדם שסובל מדיכאון, עשוי להיעזר משיחה ופעילות גופנית. אדם שהוא מטפל עיקרי בחסר ישע, וזקוק לשעה השבועית הזו שבה הוא יכול להרפות ולא להיות סופרמן, ולו לרגע קצר. אדם שצריך עזרה בעיבוד של אובדנים, אישיים או משפחתיים. אדם שעובר משבר חיים נורמטיבי כשהוא פורש מן העבודה, וכל המסגרת שלו מתערערת עשוי להפיק תועלת מהכוונה והדרכה בזמן הזה. הפעילות האקטיבית והפסיבית במים משפרות דפוסי שינה, ושינת לילה טובה יכולה לסייע לכל אדם בכל גיל בפתרון של הרבה מאד מצוקות פיזיות ורגשיות.


המטרות החברתיות עשויות להיות קשורות לבדידות, שהיא אחת המכות הקשות לאדם המבוגר בעידן המודרני. אדם מבוגר שסובל מבדידות, וזקוק להקשבה והחלפת דעות, שיחה ללא מורא ומשוא פנים.

המטרות הקוגניטיביות בדרך כלל כוללות שימור של היכולות הקוגניטיביות, וכאשר מדובר באנשים שמתאוששים משבץ מוחי גם שיקום ושיפור של יכולות כאלו.


המים מהווים סביבה טובה מאד לטיפול במטרות הפסיכולוגיות והחברתיות, כיוון שהטיפול נערך בסטינג של אחד על אחד, מטופל מול מטפלת, סטינג שמאפשר תקשורת גם לאנשים שהראייה או השמיעה שלהם לקויה.

השהייה במים מפחיתה כאבים, מפחיתה סטרס, ומאפשרת דיון במצוקותיו של האדם מתוך עמדה של מסוגלות. המגע, בשלב הוואטסו, הוא מגע מרפא ומאפשר ומביא שלום.


הטיפול במים יתרחש ברוב המקרים בשלושה אופנים. החלק הראשון יהיה חלק אקטיבי, ויכלול חיזוק שרירים, שיפור של סיבולת לב-ריאה, עבודה על שיווי משקל, ועוד נושאים בהתאם למה שדרוש למטופל. החלק השני יכלול טיפול פסיבי של וואטסו, עבודת גוף תוך הצפה של המטופל, הנעה של המפרקים, ועיסוי של שרירים. בין לבין, ובשילוב עם שניהם, מגיעה שיחה שיכולה להיות מייעצת, אבל רוב הזמן היא בעיקר מקשיבה מקבלת ומכילה.


יש לי ניסיון רב בעבודה עם ותיקי העמק, גם בבריכה וגם ביבשה. עבדתי עם עיוורים, עם חירשים, עם חולים ועם מתאבלים. אני חושבת שמה שהופך אותי לטובה בעבודה עם זקנים היא היכולת לקבל את המציאות כפי שהיא במקומות שלא ניתן לשנות אותה, ולמצוא דרכים לעקוף את המגבלות, בכל מקום שזה אפשרי.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


bottom of page